2017-06-08 13:54:47, csütörtök
|
|
|
|
|
|
Ha táplálkozásunk során minden olyan tápanyagot megkap szervezetünk, amire szüksége van, nem lesznek hiánybetegségeink, immunrendszerünk jól működik.
Amennyiben valamilyen betegséget elkapunk, akkor is állapotunk jelentősen javítható úgy, ha a szükséges gyógynövényeket ételek formájában visszük be a szervezetünkbe. Erre nagyon jók a szendvicskrémek, melyek kenyérre kenve a napi étkezésünkbe beilleszthetők, és a krémek fűzserezésére friss gyógynövények, fűszerek kiválóan alkalmasak.
Az alaprecepteknek a fűszerezése egyéni ízlés szerint is megoldható, vagy különféle gyógyhatás eléréséhez igazítottan is. Pl. bakteriális fertőzéskor hagymát, emésztési problémák esetén tehetünk hozzá köménymagot.
Céklakrém
Hozzávalók: 1 kg cékla, őrölt kömény, őrölt bors, 50 dkg vaj vagy margarin.
A céklát hájastól megfőzzük, majd megtisztítjuk, és kisebb darabokra szeleteljük, turmixoljuk úgy, hogy apró darabok is maradjanak benne. Hozzátesszük a fűszereket és a margarint vagy a vajat ki melyiket választja. Hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Karfiolkrém
Hozzávalók: 1 fej karfiol, 50 dkg vaj vagy margarin, só, őrölt bors és köménymag, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld.
Sós vízben megfőzzük a karfiolt, kihűlés után villával széttörjük, hozzáadjuk a fűszereket, a darabolt petrezselyemzöldet, és a vajat vagy a margarint. Hűtőbe téve az ízeket összeérleljük.
Brokkoli-krém
Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, só, őrölt kömény, őrölt bors, vaj, vagy margarin.
A brokkolit sós vízben megfőzzük, a főzőlevet leöntjük, amit valamilyen más étel elkészítésénél felhasználhatunk. Ha a brokkoli kihűlt, villával összetörjük és hozzáadjuk a fűszereket és a vajat vagy a margarint.
Hagymakrém
Hozzávalók: 80 dkg vöröshagyma, őrölt kömény és bors, 50 dkg margarin, kevés olaj.
A megtisztított hagymát apró kockákra szeleteljük, az olajon megdinszteljük, akkor jó, ha már barnás színű. Még egy kicsit villával megtördeljük, kihűlés után hozzáadjuk a fűszereket és a margarint.
Búzakolbász-krém
Hozzávalók: fél kg búza, 30 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint fokhagyma, vöröshagyma, só, gyömbér, köménymag, pirospaprika, bors.
Az előre beáztatott búzát megfőzzük, a fűszerekkel, vajjal vagy a margarinnal összedolgozzuk, és a hűtőben egy napig állni hagyjuk, majd aztán fogyasztható.
Sütőtökkrém
Hozzávalók: 50 dkg margarin, 1 közepes kanadai sütőtök, csipet só, 1 csokor kapor, kevés őrölt bors és őrölt köménymag.
A sütőtököt megtisztítás után apró kockákra szeleteljük, és kevés vízben megfőzzük. A levét leszűrjük, villával összetördeljük. Kihűlés után összekeverjük a fűszerekkel, az apróra vágott kaporral és a margarinnal. Ha nincs friss kapor, jó a szárított is, de abból többet használjunk.
Sárgarépakrém
Hozzávalók: 50-50 dkg sárgarépa, margarin, ízlés szerint őrölt kömény, rozmaring, bors, só. A sárgarépát tisztítás után felkarikázzuk és megpároljuk, majd villával összetörjük. Kihűlés után hozzáadjuk a fűszereket és a margarint.
Avokádókrém
Hozzávalók: 2 db avokádó, só, bors, őrölt kömény.
Az avokádót megtisztítjuk, a magját kiszedjük, a többi részét villával összetörjük. A fűszerek hozzáadása után pár órára a hűtőbe tesszük. Aki nem szereti túl intenzív ízét, tegyen bele margarint.
Sárgaborsókrém
Hozzávalók: 25 dkg sárga vagy zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 1 db babérlevél, őrölt bors, köménymag, só, 50 dkg vaj vagy margarin.
A borsót megfőzzük a vöröshagymával és a babérlevéllel együtt. Miután megpuhult, kivesszük belőle a babérlevelet és a hagymát, villával összetörjük. Hozzáadjuk a fűszereket, vagy esetleg valamilyen más ízesítőt is tehetünk bele. Ha kihűlt, elkeverjük a margarinnal és a hűtőbe tesszük, hogy az ízük jól összeérjenek.
zoldfuszer.Sulyok Józsefné, |
|
|
0 komment
, kategória: vacsorára reggelire |
|
Címkék: felhasználhatunk, immunrendszerünk, petrezselyemzöld, alaprecepteknek, szendvicskrémek, gyógynövényeket, szervezetünkbe, megdinszteljük, összedolgozzuk, elkészítésénél, beilleszthetők, összetördeljük, sárgaborsókrém, vöröshagymával, táplálkozásunk, felkarikázzuk, sárgarépakrém, babérlevéllel, megtisztított, gyógynövények, megtisztítjuk, összeérleljük, fűzserezésére, összekeverjük, étkezésünkbe, pirospaprika, megtisztítás, babérlevelet, összeérjenek, szervezetünk, hozzátesszük, fogyasztható, megtördeljük, köménymagot, vöröshagyma, fűszerekkel, szükséges gyógynövényeket, napi étkezésünkbe, krémek fűzserezésére, fűszerezése egyéni, céklát hájastól, margarint vagy, ízek összeérjenek, vajat vagy, ízeket összeérleljük, főzőlevet leöntjük, brokkoli kihűlt, megtisztított hagymát, olajon megdinszteljük, kicsit villával, előre beáztatott, margarinnal összedolgozzuk, Sulyok Józsefné,
|
|